Μπακαλιάρος – Το έθιμο της 25ης Μαρτίου
Η παράδοσή μας, επιτάσσει μπακαλιάρο για την ημέρα του Ευαγγελισμού, που καθώς η αυτή συμπίπτει με τον εορτασμό της επανάστασης του 1821, αποκτά για τον ελληνισμό διττή σημασία.
Μπακαλιάρο σκορδαλιά λοιπόν…γιατί όμως;
Γιατί ψάρι σε περίοδο νηστείας;
«Μέσα στην περίοδο της Τεσσαρακοστής η νηστεία καταλύεται, διαφοροποιείται δηλαδή, τρεις φορές, δίνοντας μια ευκαιρία στους πιστούς για ενδυνάμωση μιας και η νηστεία αυτή είναι η πιο αυστηρή, αφού δεν επιτρέπεται ούτε το λάδι» εξηγεί στο «Βήμα» ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ, κ. Παναγιώτης Σκαλτσής.
http://www.tovima.gr/society/article/?aid=580220
Γιατί ειδικά μπακαλιάρο;
Ο μπακαλιάρος έφτασε στο ελληνικό τραπέζι περί τον 15ο αιώνα και καθιερώθηκε άμεσα ως το εθνικό φαγητό της 25ης Μαρτίου, καθώς με εξαίρεση τα νησιά μας, το φρέσκο ψάρι αποτελούσε πολυτέλεια για τους φτωχούς κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας. Έτσι, ο παστός μπακαλιάρος, που δεν χρειαζόταν ιδιαίτερη συντήρηση, αποτέλεσε την εύκολη και φθηνή συνάμα λύση, έθιμο που κρατά μέχρι τις μέρες μας.
Στο “μαγαζάκι μας” θα βρείτε τον κλασσικό, υγράλατο μπακαλιάρο Νορβηγίας και φιλέτο Ling χωρίς κόκαλο. . Επίσης διαθέτουμε έτοιμη σκορδαλιά χειροποίητη αλλά και τα πιο αγνά υλικά για να φτιάξετε εσείς τη δική σας σκορδαλιά.