Τραγανός μπακαλιάρος σκορδαλιά

  • από
Τραγανός μπακαλιάρος σκορδαλιά

 

Τραγανός μπακαλιάρος σκορδαλιά

Φτιάξτε τον πιο τραγανό μπακαλιάρο και την πιο βελούδινη και γευστική σκορδαλιά πολύ εύκολα αλλά πετυχαίνοντας ένα επαγγελματικό αποτέλεσμά. 

Μάθημα Main Course
Κουζίνα Mediterranean
Χρόνος Προετοιμασίας 20 minutes
Χρόνος Μαγειρέματος 35 minutes
Συνολικός Χρόνος 55 minutes
Μερίδες 7 μερίδες

Συστατικά

Για τον μπακαλιάρο

  • 260 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.γλυκού κοφτές μπέικινκ πάουντερ
  • 3/4 κ.γλυκού αλάτι
  • 1/2 κ.γλυκού ζάχαρη
  • 330 ml μπύρα παγωμένη
  • 30 ml ούζο
  • 2 παγάκια
  • 2 φύλλα ξαρμυρισμένο μπακαλιάρο
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • λίγο αλεύρι για το πανάρισμα

Για τη σκορδαλιά :

  • 6-7 πατάτες
  • 4-5 σκελίδες σκόρδο
  • 1/2 λεμόνι (χυμός)
  • 3 κ.σούπας ξίδι από κρασί
  • 1,5 φλ.τσαγιού ελαιόλαδο και σπορέλαιο ανάμεικτο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 αυγό

Οδηγίες

  1. Ετοιμάζουμε τον Μπακαλιάρο

    Για να φτιάξουμε τον μπακαλιάρο τηγανητό με κουρκούτι, πρώτα θα ξαρμυρίσουμε το ψάρι.

    Κόβουμε το ψάρι σε επιθυμητά κομμάτια και το στεγνώνουμε καλά σε απορροφητικό χαρτί.


  2. Ετοιμάζουμε το κουρκούτι

    Σε ένα μπολ, βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ή σύρμα. Προσθέτουμε την μπύρα και το ούζο και ανακατεύουμε με σύρμα το αραιό κουρκούτι. Στο τέλος ρίχνουμε τα δύο παγάκια. 

    Βάζουμε το κουρκούτι για λίγο στο ψυγείο να γίνει δροσερό.

    Ζεσταίνουμε το τηγάνι και ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο πρέπει να καλύπτει το φιλέτο του μπακαλιάρου μέχρι τη μέση του.

    Ανακατεύουμε καλά το κουρκούτι. Βουτάμε ένα κομμάτι ψάρι σε λίγο αλεύρι και το τινάζουμε καλά να φύγει το περιττό. Το βουτάμε στο κουρκούτι. Το κρατάμε λίγο πάνω από το μπολ, για να στραγγίσει το περιττό κουρκούτι. Το τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο. 

    Η θερμοκρασία του λαδιού πρέπει να είναι μέτρια προς δυνατή. Αφήνουμε να ροδίσει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά και γυρίζουμε το φιλέτο μπακαλιάρου να τηγανιστεί και από την άλλη.

    Αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσει το περιττό λάδι. Δεν τηγανίζουμε ταυτόχρονα πολλά κομμάτια ψάρι για να κρατάμε σταθερή την θερμοκρασία του λαδιού. Όταν βάζουμε πολλά κομμάτια, πέφτει η θερμοκρασία του, και αντί να τηγανίζεται και να κάνει κρούστα, σιγοβράζει στο λάδι. 

    Σερβίρουμε τον τηγανητό μπακαλιάρο με το τραγανό κουρκούτι


  3. Ετοιμάζουμε τη σκορδαλιά (με πατάτα)

    Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες σε μεγάλα κομμάτια. Τις βράζουμε για περίπου 20 λεπτά, να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε και τις λιώνουμε στο μίξερ.

    Πολτοποιούμε τις πατάτες όσο ακόμα είναι καυτές. Προσθέτουμε το αλάτι, το σκόρδο τριμμένο στον τρίφτη, το λεμόνι και το ξίδι. Με το μίξερ σε λειτουργία, λίγο λίγο, µε ροή κλωστής, προσθέτουμε το ελαιόλαδο.

     Προσθέτουμε στο τέλος το αυγό, όσο ακόμα η πατάτα είναι καυτή για να ψηθεί (συνεχίζοντας το χτύπημα). Η σκορδαλιά γίνεται κάτασπρη από το αυγό και αφράτη σαν μους. 

    Αφήνουμε να κρυώσει καλά και σερβίρουμε.

     Μπορεί να διατηρηθεί αρκετές μέρες στο ψυγείο, σκεπασμένη καλά.



Ετικέτες:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αξιολόγηση




δέχομαι το Οροι και Προϋποθέσεις και το Πολιτική Απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.